Πολιτική Προστασίας και Ευημερίας Παίδων και Νέων
Η στρατηγική των Τμημάτων Υποδομής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σχετικά με την προφύλαξη και διασφάλιση της πρόνοιας του παιδιού και νεαρών σε ηλικία ποδοσφαιριστών όπως και η εξασφάλιση ότι το περιβάλλον των δραστηριοτήτων που οργανώνονται είναι ασφαλές, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κατευθύνσεις της UEFA.
Επιπρόσθετα, οι κατευθύνσεις αυτές προτείνονται να υιοθετούνται και από τους ερασιτεχνικούς συλλόγους, συνεργάτες – δορυφόρους των τμημάτων υποδομής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Για τα Τμήματα Υποδομής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ η προστασία και πρόνοια του παιδιού αποτελεί ευθύνη και εστιάζει στο ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί μία ασφαλής, θετική και ευχάριστη εμπειρία για όλα τα παιδιά. Η ευθύνη μας είναι προς όλους τους νεαρούς αθλητές και ο στόχος μας είναι να μένουν ασφαλή από βλάβες (συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης) όταν συμμετέχουν στο ποδόσφαιρο, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και σε όλα τα επίπεδα.
Ο ορισμός προστασία και πρόνοια του παιδιού περιλαμβάνει ενέργειες πρόληψης, όπως να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα και να διασφαλίσουμε, όταν και αν προκύψουν ανησυχίες, θα αντιμετωπιστούν κατάλληλα.
Η κακοποίηση δεν εστιάζεται μόνο στην σεξουαλική παρενόχληση, η υπεύθυνη του προγράμματος καθώς και τα στελέχη της ακαδημίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι ενημερωμένοι με βάση το Safeguarding toolkit της UEFA και αναγνωρίζουν τους παρακάτω όρους ως έξης:
Σωματική Κακοποίηση: Η σωματική κακοποίηση μπορεί να είναι, αλλά δεν περιορίζεται σε οποιοδήποτε είδος χτυπήματος, κουνήματος, καψίματος, τσίμπημα, δαγκώματος, πνιγμού, ρίψης, ξυλοδαρμού ή άλλης δράσης που προκαλεί σωματικό τραυματισμό, αφήνει σημάδια ή προκαλεί πόνο.
Σεξουαλική Κακοποίηση: Η σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιοσδήποτε τύπος σεξουαλικής επαφής μεταξύ ενός ενήλικα και κάθε ατόμου κάτω των 18 χρονών, μεταξύ ενός σημαντικά μεγαλύτερου παιδιού και ενός μικρότερου παιδιού, ή αν ένα άτομο υπερισχύει ενός άλλου, ανεξάρτητα από την ηλικία. Επίσης, περιλαμβάνονται ενέργειες όπως η άσεμνη φωτογράφιση παιδιών, η παρότρυνση να βλέπουν βίντεο η φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου ακόμα και ανεπιθύμητα σχόλια με ακατάλληλη φρασεολογία.
Ψυχολογική Κακοποίηση: Η συναισθηματική κακοποίηση συμβαίνει όταν ένας σημαντικός ενήλικος στη ζωή ενός παιδιού το επικρίνει συνεχώς, το απειλεί ή το απορρίπτει έως ότου το παιδί χάσει την αυτοεκτίμησή του και το συναίσθημα αυτοεκτίμησης.
Η κριτική είναι σημαντική για τα παιδιά ώστε να μάθουν και να βελτιωθούν. Ομοίως, τα αστεία και το γέλιο βοηθούν και σχηματίζουν δεσμούς μεταξύ ανθρώπων και μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση ομαδικού πνεύματος. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι η συναισθηματική κακοποίηση ξεκινά εκεί που η κριτική σταματά να δίνει κίνητρα και τα αστεία δεν είναι διασκεδαστικά μειώνοντας την αυτοεκτίμηση του παιδιού.
Παραμέληση: Η παραμέληση συμβαίνει όταν ένας ενήλικας σκόπιμα δεν παρέχει αρκετή συναισθηματική υποστήριξη και δίνει ελάχιστη ή καθόλου προσοχή σε ένα παιδί. Επίσης, όταν ένα παιδί δεν έχει επαρκή τροφή, στέγαση, ρούχα, ιατρική περίθαλψη ή επίβλεψη είναι δείγματα παραμέλησης.
Bulling – εκφοβισμός: Αν και η κακοποίηση συνήθως θεωρείται κάτι που κάνει ένας ενήλικας σε παιδί, οι συνομήλικοι μπορούν επίσης να διαπράξουν κακοποίηση. Η κακοποίηση από παιδί σε παιδί ονομάζεται «εκφοβισμός – bulling».
Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει πολλές μορφές. Μπορεί να περιλαμβάνει φυσικές πράξεις όπως χτύπημα, διαδικτυακή δραστηριότητα, όπως απειλητικά μηνύματα, σχόλια ή εικόνες που δημοσιεύονται στα κοινωνικά μέσα, κλοπή περιουσίας κ.α.. Ο εκφοβισμός μπορεί να βασίζεται στο φύλο κάποιου, την εθνικότητα, την αθλητική τους ικανότητα κ.α.
Η διαδικασία αναγνώρισης δεν είναι εύκολη, συνήθως δηλώνεται με μαρτυρία του παιδιού που έχει κακοποιηθεί ή έχει κακομεταχειρισθεί ή δηλώνεται με μαρτυρία άλλου παιδιού φίλου – συμπαίκτη, ή κάποιου ενήλικα. Πριν από την μαρτύρια υπάρχουν σημάδια που υποδηλώνουν ότι κάτι δεν είναι φυσιολογικό. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχει συμβεί ωστόσο τα σημάδια κακοποίησης θα πρέπει να ερευνηθούν και να εξεταστούν.
Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως οργανισμός για την προστασία και την πρόνοια του παιδιού σε συνεργασία με τους φορείς, την εθνική νομοθεσία και τις κατευθύνσεις της UEFA έχει δημιουργήσει πρόγραμμα προστασίας και πρόνοιας του παιδιού που βασίζεται σε 5 στόχους.
- Θέτοντας τις βάσεις για την προστασία και την πρόνοια του παιδιού: Αυτό περιλαμβάνει την ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των στελεχών και συνεργατών σχετικά με τους ορισμούς (π.χ. παιδί, κακοποίηση, σωματική – ψυχολογική βία), όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς και τις διαδικασίες και την πολιτική που ακολουθείται κατά περίπτωση.
- Διασφάλιση οργανωτικής ετοιμότητας και πρόληψης: Αυτό περιλαμβάνει τη θέσπιση και τήρηση διαδικασιών και πρακτικών που θα βοηθήσουν στην αποφυγή καταστάσεων κακοποίησης.
- Ευαισθητοποίηση: Οι προσπάθειες περιλαμβάνουν ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και επικοινωνία. Η επικοινωνία και η εκπαίδευση είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η κατανόηση των μέτρων διασφάλισης, των αρχών και τι σημαίνουν για όλους στο ποδόσφαιρο.
- Συνεργασία με φορείς και αναφορές ανησυχητικών δειγμάτων: Αυτό περιλαμβάνει την ανταπόκριση σε ανησυχίες, εάν και εφόσον προκύψουν, και τον καθορισμό του τρόπου εμπλοκής των εξωτερικών φορέων και οργανισμών που πρέπει να συμμετέχουν για την προστασία των παιδιών.
- Μέτρηση και ανατροφοδότηση των διαδικασιών για την πρόνοια και την προστασία των νεαρών αθλητών: Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση της προόδου και τον εντοπισμό καλύτερων πρακτικών και διαδικασιών για όσους εργάζονται στο ποδόσφαιρο.